Konstnärligt team

Hugo Hansén - Regi

Nina Pontén - Dramatisering

Marcus Olson - Scenografi & Kostym

Angelica Ekeberg - Mask

Jakob Norin - Tonsättare

Produktions team

Juliette Iturralde - Regiassistent & Kostymtekniker & Logeansvarig

Embla Björck - Attributmakare & Scenografiassistent

Christer Norrby - Teknisk samordnare

Anders Andersson - Scenmästare

Agnes Vestberg - Inspicient & tekniker

Nordfisk - Scenbygge

Bitte Palm - Skräddare

Karin Victor - Sömmerska

Jacqueline Iturralde - Scenografiassistent

Liv Sundblad - Kostymtekniker & Logeansvarig

Lovisa Hagman vln I, Felicia Möller vln II, Sofia Hansson vla, Marcus Bertzén vlc - Kronkvartetten Musikinspelningar

aStory Kommunikationsbyrå - Bildkoncept & grafisk form

Karl Melander - Press & programfoto

Håkan Larsson - Affischfoto & filmtrailer

Erika Nicklasson - Mask affischfoto

Tobbe Stuhre & Uno von Corswant - Program

Stiftelsen Ingmar Bergman - Förlag

Magnus Byström - Producent

Stefan Marling - Konstnärlig ledare

Eva Carlberg - VD

Årets regissör

Regi Hugo Hansén

Hugo Hansén är född och uppväxt på Gotland. År 2000 lämnade han sin doktorandtjänst i företagsekonomi på Uppsala universitet för att satsa helhjärtat på en karriär som teaterregissör. Knappt tre år senare kom han in på Dramatiska institutets regilinje och direkt efter avslutade studier blev han år 2007 handplockad till Stockholms stadsteater där han stannade i tio år och stod bakom många uppmärksammade produktioner. Hugos iscensättning av "Petra von Kants bittra tårar" av Rainer Werner Fassbinder hyllades av så väl publik som kritik och föreställningen blev utvald att delta i den Svenska Teaterbiennalen. När Hugo nu tar sig an "Sommarnattens leende" på Romateatern är det varken första eller sista gången han regisserar verk av Ingmar Bergman. År 2011 satte han upp "Persona" på Stockholms stadsteater och i höst har hans uppsättning av "Sjunde inseglet" premiär på Uppsala stadsteater.

Regissören Regi Hugo Hansén om Sommarnattens leende:

"Sommarnattens leende" handlar om vår längtan efter kärlek och om föreställningen om att vi måste leva upp till bilden av det vi tror att vi förväntas vara. Bilden av Advokaten, Skådespelerskan, Officeren, Prästen, Hustrun, Sonen. Eller bilden av Regissören för den delen. Pjäsen belyser de mest grundläggande frågorna om vad det är att vara människa. Om vår ensamhet och längtan efter intimitet. Ändå är "Sommarnattens leende" en komedi - för det uppstår stor komik i våra desperata försök att fylla våra pålagda kostymer. Eftersom det blir så tragiskt. Eftersom vi blir så fåniga. Tillsammans med Bergman kan vi skratta åt oss själva och våra tillkortakommanden.

Citat från recensioner av produktioner i regi av Regi Hugo Hansén:

Det måste först som sist konstateras att Hugo Hansén uppsättning av Lars Noréns ”Natten är dagens mor” på Uppsala stadsteater är sensationellt bra teater. Ja, mer än så – den övertygar mig om att det är på teatern man kan känna igen sig i det man aldrig varit med om. DN om ”Natten är dagens mor”

— Dagens Nyheter

"Ett är i varje fall säkert, Hugo Hansén, som uppenbarligen är en personinstruktör av rang, har regisserat en av årets mest intressanta föreställningar." DN om "Petra von Kants bittra tårar" på Stockholms stadsteater.

— Dagens Nyheter

"Cabaret som en dunk Bensin...Greppet är nytt, vågat, eklektiskt. Castingen är glimrande...En modigt farlig Cabaret som utan kompromisser skärskådar såren i kärlek och politik." Sydsvenskan om "Cabaret" på Malmö Stadsteater

— Sydsvenskan

"Det är ett djärvt och lyckat experiment...Hugo Hansén har lyckats med att frigöra grundhistorien i Persona...I knivskarp konkurrens med originalet." DN om "Persona" på Stockholms stadsteater

— Dagens Nyheter

"En riktig fullträff...Hugo Hansén skiljer sig från andra regissörer genom att ibland låta en rätt öm humor omsluta skeendet." SvD om "Shopping and F***ing" på Stockholms stadsteater, Klarascenen.

— Svenska Dagbladet

Skådespelare

Lia BoysenDesirèe Armfeldt

Lia Boysen har medverkat i ett 30-tal Tv-serier o ett 20-tal långfilmer, allt från Det nya landet, Livvakterna, När mörkret faller, Jordskott, De drabbade o Möbelhandlarens dotter.
Hennes avsnitt i Stjärnorna på slottet förra året blev mycket uppskattat, och bjöd till många skratt när hon delade med sig av sina våghalsiga äventyr.
Skådespelaren Eva Dahlbeck gjorde rollen som Desirèe Armfeldt i filmatiseringen av Sommarnattens leende. Hon har varit en av Lias stora favoritskådespelare sedan hon var liten och i sommar får Lia göra samma roll.
Foto: Karin Törnblom

Rachel MohlinCharlotte Malcolm

Rachel Mohlin är utbildad på Skara skolscen och har sedan 90-talet medverkat i otaliga TV-, film och teaterproduktioner. Hon har till exempel gjort stor succé i "Kvarteret skatan" där hon spelar den kärlekskranka men förvirrade singeltjejen Jenny, och i dramakomedin Elling på scenen. Hon är en oerhört uppskattad skådespelare och imitatör. "Jag ser mycket fram emot sommaren på Romateatern och mötet med Bergman"
Foto: Peter Cederling

Lena StrömdahlFru Armfeldt

Lena är en skådespelare från gruppteaterns barndom. Gatan och källarteatrar var hennes scener. Men även Riksteatern, regionteatrar, Dramaten och Orionteatern. På Orionteatern var hon med från början, och stannade i 8 år. Och där gäst- spelade hon senast som dansant elefant i Vems Lilla Mössa Flyger av Barbro Lindgren . Otaliga TV-serier har hon medverkat i. Nästan 5 år som Yvonne Dahlén i Rederiet gjorde henne “känd på stan”. Under vintern kunde man se henne i Bron som Harriet, kvinnan som ägde en hel by.
”Jag var sommar- fåröbo i 60 år fram till 2008, och Romateatern har gäckat och lockat med sina föreställningar. Nu ska jag själv stå där under klostervalven. I en pjäs av en annan fåröbo. Jag ryser!”
Foto: Göran Lindström

Peter EggersCarl-Magnus Malcolm

Peter hamnade på Dramaten redan när han var 11 år, som Tommy i Pippi Långstrump. Du kan ha sett honom i filmen Skuggornas Hus från 1995 eller i Ondskan. Han har också medverkat i Medicinen, Hamilton och Anno 1790. På teaterscenen har han bland annat spelat i Måsen på Backateatern, Ett Drömspel och En Folkefiende på Stockholms Stadsteater.
”Det ska bli sjukt mysigt att hänga på en ö hela sommaren. Bada hela dagarna och skapa bra teater på kvällarna med mina otroligt bra kollegor. Sommarlyx.”
Foto: Fredrik Wagner

Steve KratzFredrik Egerman

Efter Teaterhögskolan i Stockholm tillbringade Steve större delen av 90-talet på Dramaten. Av flertalet produktioner kan bland annat nämnas Lars Noréns Personkrets 3:1. Under 2000 talet har vi kunnat se honom på Stockholms Stadsteaterns olika scener i allt från Kalevala till Arsenik och gamla spetsar. Steve har också synts på TV och film genom åren bland annat i Colin Nutleys Black Jack, han spelade huvudrollen i filmen Halva Sanningen. På senare år har Steve medverkat i ett antal musikaler som tex Kristina från Duvemåla. Steve är dessutom en av vårt lands mest anlitade röstskådespelare och medverkat med många olika röster i tecknade filmer.
Foto: Emanuel Penje

Andreas Rothlin SvenssonFrid

Andreas debuterade på Dramaten 2007 i Marianne Lindberg De Geers Jag tänker på mig själv. Han har även spelat bland annat i Don Carlos - kronprins av Spanien, Körsbärsträdgården, Under hallonbusken, och under våren i Peer Gynt. Nu i sommar växlar han över till utomhusscenen i Roma. Andreas tillhör Dramatens fasta Ensemble.
”Jag ville egentligen bli musiker men snubblade in i teatern liksom i förbifarten. Teater är ju nästan som rock, tänkte jag, A-one-two-three-fourrr!. Ungefär så, fast inte alls. Det mesta är på låtsas!
Foto: Sören Vilks

Alexandra Drotz RuhnPetra

Alexandra gick ut Teaterhögskolan i Malmö 2010 och har synts bland annat på Dramaten i Madame Bovary och Beckomberga och nu senast på Teater Galeasen i Omfamningar. 2014 jobbade hon med Hugo Hansén i Cabaret på Malmö Opera/Malmö Stadsteater och hon ser fram emot ännu ett spännande projekt med Hugo.
"Hur kan en bättre spendera en sommar än på Gotland, i en magisk klosterruin med fantastiska kollegor, i en komedi full av kärlek och intriger?"
Foto: Jennifer Drotz Ruhn

Joel ÖdmannHenrik Egerman

Joel gick ut teaterhögskolan i Stockholm 2017. Samma år spelade han i Hamletmaskinen på Turteatern Stockholm. Därefter har han spelat den egenskrivna Joel och Jacobs teater på Teater Halland, dubbat den uppmärksammade webserien Ruby samt medverkat i kortfilmer och på tv. Efter sommaren ska Joel spela Vikings of Helgeland också den på Turteatern.
”Jag känner mig ärad över att få ta mig an Bergman på just Gotland och ser fram emot att, med denna ensemble, spela förälskad på- och bli förälskad i- ön. "
Foto: Daniel Gual

Natalie SundelinAnne Egerman

Natalie har efter teaterhögskolan i Malmö jobbat i flera uppsättningar på bla Malmö och Helsingborgs stadsteater samt Skillinge teater. 2017 nominerades hon till Kvällspostens Thalia pris för titelrollen i ”Jane Eyre” på Malmö stadsteater. Hon har också fått Skånes kulturstipendium för sitt arbete på Skånes teaterscener. Just nu bor hon i Stockholm och kommer efter sommaren på Romateatern medverka i en annan Bergman pjäs, Det sjunde inseglet på Uppsala stadsteater.
Foto: Victor Norgren

Niklas NordborgMonsieur Vilmorae. Niklas, grevens kalfaktor

Channa EkborgMadame De Merville och tjänstefolk

Vide BergströmBetjänten och tjänstefolk

Albin CarlssonPojken (Lag 1)

Nils StenhammarPojken (Lag 2)

Olof Axel SundbergPojken (Lag 3)

Handling

Ingmar Bergmans fantastiska komedi för första gången som teateruppsättning.

Romateatern i samarbete med Dramaten presenterar Sommarnattens leende. Ingmar Bergmans prisbelönta komedi utspelar sig 1901 i en liten svensk småstad och är känd för sin fräcka dialog och sitt färgstarka persongalleri.

Här klirrar isen i glasen, krocketkloten rullar över den soldränkta gräsmattan medan det smids raffinerade planer under parasollen. När så skymningen sänker sig stiger undertryckta känslor upp till ytan och med hjälp av ett magiskt vin, en makalös säng och en omgång rysk roulett ställs liknöjd livslögn mot ungdomligt begär i den ljusa sommarnatten.

Spelas 27:e juni – 18:e augusti 2018

Biljetter

Biljettförsäljningen startar 11 maj och pågår till 18 aug. 

Köp biljett i vår biljettkassa vid spelplatsen – öppet 11-17 alla dagar (11-19 föreställningsdagar). Förköp biljett online hos Ticketmaster och skriv ut den själv alt. hämta ut den i biljettkassan eller hos någon av våra ombud nedan. Förboka biljett via vår biljettkassa (maj-aug) tel. 0498-503 36 och hämta ut den (senast tre dagar efter bokningen) endast i teaterns biljettkassa eller hos Romabokningen:

Romabokningen, Visbyvägen 35b i Roma (mellan Coop och ICA)
Turistbyrån, Donnersplats 1 i Visby 0498-20 17 00 (endast direktköp)
Wessman & Pettersson, Adelsgatan 5 i Visby
Visby Klinte Kiosk & Spel
Klintehamn Spelbutiken mitt emot Högbyhallen
Hemse Turistbyrån Visby


Trailers